Appel Cider Azijn

Het meest veelzijdige gouden goedje wat je in huis kan hebben is denk ik wel: Appel cider azijn / appelazijn. 
Het is voor diverse dingen te gebruiken en vergaat niet! En het leukste is nog dat het vreselijk makkelijk zelf te maken is. Goedkoop en efficiënt!

In deze blog staat het recept voor een sterke appelazijn en wat je ermee kan doen. 

appelazijn, appelcider azijn, appelcider, diy appelazijn, recept appelazijn,  biologisch, organic, apple cider vinegar, gezichtstonic, huidverzorging, ontgiftend, detox, natuurlijk schoonmaken, fermenteren

Vloeibaar goud

Wanneer je op zoek gaat naar appelazijn kom je al snel uit bij een grotere supermarkt of de toko. Maar die flessen zijn prijzig en dat maakt de appelazijn vrijwel direct een heel stuk kostbaarder dan gewone azijn terwijl je het op veel meer manieren kan gebruiken. Ik zelf ben dus jaren geleden al gestopt met het kopen van appelazijn en maak het altijd zelf. Het is simpel, gemakkelijk en een heel stuk goedkoper dan kopen of online bestellen. Zeker met mijn recept kan het haast niet misgaan. Je hebt maar 3 ingrediënten nodig en een beetje geduld. Ja ja... om de juiste zuurtegraad te krijgen zal je minimaal 6 weken moeten wachten. Maar... dan heb je ook wat!

appelazijn, appelcider azijn, appelcider, diy appelazijn, recept appelazijn,  biologisch, organic, apple cider vinegar, gezichtstonic, huidverzorging, ontgiftend, detox, natuurlijk schoonmaken, fermenteren

Wat is appel(cider)azijn eigenlijk?

Appelazijn is gefermenteerd sap van.. jawel, je raadt het al: Appels. Door de fruitsuikers en het natuurlijke aanwezige gist in de lucht worden de suikers in de appels omgezet in alcohol. Daarna start het fermentatie proces die de alcohol weer omzet in gunstige zuren. Deze zuren maken het uiteindelijk tot azijn. En het zijn deze zuren die appelazijn zo'n bijzonder goedje maakt. Zo kan je ermee schoonmaken, gebruiken in gerechten voor dressings en bakken. Maar ook kan appelazijn gebruikt worden in je verzorging of voor de gezondheidsvoordelen. 

 

 

Appelazijn voor de gezondheid

Appelcider kan je lichaam ondersteunen bij een aantal processen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je lichaam te helpen ontgiften. Daar heb je in principe dus geen dure detox- of sapkuur voor nodig! Ook kan het product je – door de hoge zuurgraad – extra energie geven. Het helpt daarnaast bij het doden van schimmels en bacteriën. Hiermee ondersteunt het je immuunsysteem en draagt het bij aan je energieniveau. Het helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk, het verminderen van acne en bij het behouden van een mooie huid. Het draagt bovendien bij aan een betere stofwisseling.

 

Appelazijn voor je huid

Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid. Zelf maak ik graag een tonic met appelazijn en groene thee die bijzonder effectief is!

Appelazijn in het huishouden

Needless to say dat het zure gehalte van de appelazijn ervoor zorgt dat het van nature ontkalkt maar ook diverse soorten bacteriën en schimmels doodt. Dat maakt appelazijn heel geschikt om te gebruiken als allesreiniger of ontkalker.

 

Oftewel... appelazijn wil je in huis hebben!!

appelazijn, appelcider azijn, appelcider, diy appelazijn, recept appelazijn,  biologisch, organic, apple cider vinegar, gezichtstonic, huidverzorging, ontgiftend, detox, natuurlijk schoonmaken, fermenteren

Recept voor DIY appelazijn!

Wat appelazijn zo leuk maakt is dat het zelf super makkelijk te maken is. Je hebt maar 3 ingrediënten nodig en een beetje geduld. 
Het is een langdurig proces om de juiste zuurtegraad te ontwikkelen en dat kost dus wel wat tijd. Afhankelijk van waar je woont, de temperatuur van de ruimte en welke soort appels je gebruikt. Doorgaans duurt het hele proces bij mij ongeveer 6-7 weken. Een goede appelazijn heeft een PH waarde van 3,5-4. Maar zeker niet daarboven. Ik gebruik de ph-strips van Lucovitaal om de zuurtegraad in de gaten te houden. Zo weet ik zeker dat de azijn klaar is om gezeefd te worden. 

 

Wat heb je nodig:

500 gram biologische appels

1-1,5 liter water

3 eetlepels biologische suiker

 

Let erop dat je echt alleen biologische producten gebruikt. Bestrijdingsmiddelen stoppen of vertragen het fermentatieproces die juist noodzakelijk is. Natuurlijk willen we uberhaupt alle bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden!

Snij de appels in kleine stukken van ongeveer maximaal 4 cm groot. Je kunt alle delen van de appel gebruiken. Sterker nog.. je kan ook enkel de restjes, zoals: klokhuizen en schillen, van de appel gebruiken. Doe alles in een schone glazen pot en vul dit aan met water. In NL mag je gewoon kraanwater gebruiken. Wel zo handig! Doe daarna de de suiker erbij en alles even goed roeren.

Gedurende 6 weken roer je alles dagelijks even goed door met een houten pollepel. Dit voorkomt schimmelvorming en bevordert het gistingsproces. 
Na ongeveer 4-5 dagen zal je merken dat het al een beetje zurig begint te ruiken. Dit is heel normaal en juist goed!
Na 6 weken is het een behoorlijk troepel en licht oranje waterige substantie geworden en zullen de stukken appels grotendeels uit elkaar gevallen zijn. Het is tijd om de azijn te testen. Je kan hiervoor het beste een ph strip gebruiken (Ik gebruik zelf de stripjes van LucoVitaal). Als je azijn een ph-waarde heeft tussen de 3-4 is je azijn klaar! Je mag hem dan zeven door een stuk kaasdoek of een schone theedoek. 

 

Bewaar de azijn vervolgens op een donkere plek en hij is klaar voor gebruik!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.