Vlierbessensiroop

Zodra de R weer in de maand zit wordt het tijd om vooruit te denken. Aan de koelere maanden en vooral hoe we onze weerstand kunnen ondersteunen en verbeteren. Virussen liggen weer op de stoep en dus moeten we ons wapenen tegen deze vervelende rakkers.

 

Vlierbessensiroop, elderberry, vlierbes, kruidengeneeskunde, kruidenremedie, natuurlijke remedie, weerstand, plantmedicijnen, handgemaakt, blog, recept vlierbessen,

Voorkomen is beter dan genezen

 

Van bepaalde planten en kruiden is bekend dat ze onze weerstand kunnen verhogen en versterken. De vlierbes (Sambucus Nigra) is daar één van. Deze kleine, donker rode besjes groeien aan een grote struik die vrijwel overal in Europa vrij algemeen voorkomt. Bij mij in de buurt weet ik binnen een straal van 2 km al meerdere vlierstruiken te vinden. In het voorjaar hangt de struik helemaal vol met heerlijk ruikende grote witte bloemenschermen, de vlierbloesem. Ook hiervan kan je overigens heerlijke siroop, likeur of stroop maken. De smaak is veel zoeter en iets zuur. De bessen zijn echter een heel stuk zuurder en niet persé heel lekker. Om die reden wordt vlierbessensap eigenlijk altijd aangelengd met suiker of honing. Dit maakt de sap dikker, aangenamer van smaak en tevens langer houdbaar.

De vlierbessen zijn ongekookt licht giftig door een hoeveelheid aan de toxische stoffen cyanide en sambunigine. Dit maakt dat de bessen rauw niet eetbaar zijn. Door de bessen te koken breken de giftige stoffen af en hou je een fantastisch super gezond goedje over. 

 

 

Wat maakt vlierbessen zo gezond?

Vlierbessen zitten bomvol vitamine C en diverse anti-oxidanten. Ook bevatten de bessen een stof genaamd: Anthocyanen. Anthocyanen komen uit de familie van flavonoïden die bekend staan om hun krachtige werking door zich te binden aan radicale stoffen in ons lichaam en deze onschadelijk te maken. De anthocyanen geven de bessen ook de mooie diep roze, bijna paarsachtige, kleur. 

 

Dit geweldige stofje werkt antiviraal en antibacterieel en hebben meerdere functies:

  • Anthocyanen zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën zich niet kunnen vermeerderen en virussen zich niet aan cellen kunnen hechten. Door preventief hier gebruik van te maken kan je een heleboel narigheid voorkomen. 
  • Anthocyanen zorgen voor een extra afgifte van hele specifieke stoffen die je immuunsysteem reguleren en sterk houden.
  • Anthocyanen kunnen de duur van een ziekte aanzienlijk verkorten. Dat is gebleken uit meerdere studies. 

 

Genoeg gekletst over dit wonder besje! Laten we aan de slag gaan. Ik heb je tenslotte een recept beloofd!

 

Vlierbessensiroop, elderberry, vlierbes, kruidengeneeskunde, kruidenremedie, natuurlijke remedie, weerstand, plantmedicijnen, handgemaakt, blog, recept vlierbessen,

Hoe maak je vlierbessen siroop?

Je hebt voor dit recept niet veel nodig. Met 4 ingrediënten kom je al heel ver. Wel raad  ik je aan om alles biologisch te kopen. Nog veel beter is natuurlijk de vlierbessen zelf plukken in een lokaal bos of waar dan ook. Wees er bij zelfplukken wel altijd heel zeker van dat het om de juiste plant/struik gaat! De bessen kan je vers gebruiken maar je kan ze ook heel makkelijk drogen zodat je de besjes langer kan bewaren. In dit recept gebruik ik gedroogde vlierbessen. 

Je hebt nodig:

  • 200 gram vlierbessen
  • 500 ml water
  • sap van één citroen
  • 2 kaneelstokjes (optioneel)
  • 250 gram suiker of honing

Ik gebruik zelf het liefste honing omdat deze ook immuunversterkende en verzachtende eigenschappen heeft. Gebruik dan wel de biologische en rauwe (koudgeslingerde/onbewerkte) honing. 

Doe de vlierbessen met het water en de kaneelstokjes in een pan en brengt het aan de kook. Zodra het kookt laat je het op een laag vuurtje nog 20-30 min zacht doorkoken. 
Haal de pan van het vuur en zeef de vlierbessensap door een fijne zeef of een kaasdoek. Laat de vlierbessensap iets afkoelen. Voeg dan de citroensap en de honing toe en roer dit goed door tot de honing geheel is opgelost. Om de goede eigenschappen van de honing te behouden is het belangrijk de honing niet te verhitten. 

Gebruik je suiker ipv honing dan kan je de vlierbessensap die je overhoudt na het zeven weer terugzetten op het vuur, de suiker toevoegen en al roerend laten oplossen.

Zodra je vlierbessensiroop klaar is kan je deze overgieten in een mooie glazen fles. De siroop blijft in de koelkast ongeveer 2 maanden houdbaar. 

 

Hoe gebruik je vlierbessensiroop?

 

Vlierbessensiroop heeft zowel een preventieve werking als een genezende werking. Zo kan het de ziekteduur verkorten maar nog beter is om te starten zodra het weer kouder wordt. Het gebruik luistert niet heel nauw kwa dosering maar over het algemeen gelden de volgende adviezen:

Preventief -> dagelijks 1 eetlepel oplossen in water en opdrinken. 
Tijdens ziekte -> 4x daags 1 eetlepel oplossen in water en opdrinken. 

Ook voor kinderen is deze siroop heel veilig. Let er wel op dat kinderen onder de 12 maanden  geen siroop met honing mogen. De siroop versie met suiker is dan wel geschikt. 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.